Alla mina böcker

Sedan hösten 2015 samarbetar jag med Vilja förlag. De ger ut både skönlitteratur och enkla ABC-böcker, som passar lika bra för nyanlända, analfabeter och särvuxstuderande som i andra sammanhang där man behöver mycket lättlästa böcker för vuxna och unga vuxna.

Sedan hösten 2018 samarbetar jag också med Folkuniversitetets förlag. Här handlar det snarare om läroböcker och lärarböcker.

Här är en kort presentation av samtliga mina böcker (nyast först). Följ länkarna för att läsa mera om varje bok:

 • Gå till tvättstugan: Liam är en slarvig kille, men också hjälpsam. Båda dessa egenskaper visar han prov på i boken Gå till tvättstugan. Hans granne, Sara, tillhör de ordentligas skara, och hon retar sig på honom ända tills hon upptäcker att hon faktiskt själv har slarvat bort en grej … (januari 2021).
 • Börja i förskolan: Det har blivit dags för Nilla att börja i förskolan. Pappa Ali följer med henne dit. De är båda två lite nervösa. Hur ska det gå för Nilla? Kommer hon att trivas? (januari 2021)
 • Gå till vårdcentralen: Tim är på vårdcentralen. Doktorn undersöker honom och konstaterar att han har halsfluss. Hon skriver ut ett recept och ger honom också ett gott råd som han mer än gärna vill följa (januari 2020).
 • Börja med Lagerlöf är en bok för läs-och skrivträning. Företrädesvis vänder den sig till nybörjare i sfi, men den passar även för barn och vuxna som av andra skäl är betjänta av kortfattad text och många bilder. Kärnan är en förenklad version av Nils Holgerssons resa genom Sverige och det rika bildmaterialet ger underlag för språkutvecklande samtal och diskussioner. Berättelsen om Nils presenteras i en minimalistisk version och en lite längre. Beroende på de studerandes förkunskaper väljer man vilken text man vill fokusera på (oktober 2019).
 • Gå till tågstationen: Maja är lite sen till stationen och råkar klicka fel när hon ska köpa sin biljett. Och sedan visar det sig att hissen till rätt perrong är avstängd. Det blir snärjigt för henne att hinna ombord. Men slutet gott, allting gott! (augusti 2019).
 • Börja med Strindberg: Basen i detta läs- och skrivinlärningsmaterial utgörs av den klassiska novellen ”Ett halvt ark papper”. Det möter alltså sina användare i ögonhöjd, för trots den förenklade texten handlar det om vuxnas erfarenheter av glädje och sorg. Och det finns för latiniserings-/alfabetiseringselever gott om utrymme att forma bokstäver, skriva av text och diskutera berättelsens innehåll (februari 2019).
 • Året runt med Eva och Adam. Följ med i årstidernas växlingar tillsammans med Eva och Adam. I den här färgglada boken köper de bland annat blommor, bär och svamp på torget mitt i stan, och sedan gör de små utflykter ut i naturen – året runt! (januari 2019)
 • Gå till soprummet. Nils har koll på både hur man sopsorterar och på hur man kan återanvända bättre begagnat. Hans granne Åsa undrar var hon kan slänga glödlampor och batterier och han visar henne det – och när han får syn på en gammal pall som hon vill göra sig av med får han en bra idé (januari 2019).
 • Tro, hopp & sfi. Det här är min 15:e bok. Det här en tulipanaros. Det här är en dagbok om vuxnas läs- och skrivinlärning, och en bok om ett stormigt år. Det här är en bok om en trädgård som försvann och en kärlek med förhinder. Det här är en bok om som rymmer både forskningsbaserade diskussioner och reflektioner kring elever i behov av särskilt stöd och dessutom många handfasta tips kring hur man kan underlätta vuxnas alfabetiseringsprocess. Det här är alltså någonting helt annat: en bok för alla som är intresserade av tro, hopp – och sfi (september 2018).
 • Siffror med Eva och Adam. Det här är den första boken i en ny serie med minimalistiskt lite text. Den handlar om Eva, som är bohem och Adam, som är pedant — och därtill är de särbo med varandra. I deras, sinsemellan väldigt olika, trädgårdar presenteras bland blommor och blad siffrorna 1-10.
  Slutar boken lyckligt?
  Mycket! (augusti 2018)
 • Gå till tandläkaren. Den femte boken i serien ”Gå till” utspelar sig på en tandläkarmottagning. Läsaren får följa med Elsa, och hennes mamma, på ett tandläkarbesök. Elsa har hål i en tand. Hur går det till när tanden lagas och vad får Elsa när allt är klart? Det är två frågor som besvaras i denna lättlästa bok (augusti 2018).
 • Få barn. Nu tar Moa och Ali nästa steg i denna lättlästa kärlekshistoria; de blir föräldrar. Moa är ensam hemma när värkarna sätter igång och deras kompis Nilla kör henne till sjukhuset. Nästa morgon lyser en regnbåge lyser utanför fönstret till det rum där Moa och Ali nu sitter och beundrar sitt nyfödda lilla barn (januari 2018).
 • Gå till skogen. Siri är ute och letar svamp. Med sig på den promenaden har hon hunden Maxi, som får vittring på något och sliter sig. Siri springer såklart efter honom, men det bär sig inte bättre än att hon snubblar över en sten och tappar svampplockarkorgen, så de få kantarellerna som hon hade lyckats hitta ramlar ut på marken. Men slutet gott, allting gott; när hon väl har lyckats få tag på Maxi igen, visar det sig att han har hittat ett fantastiskt svampställe! (januari 2018).
 • Gå till sfi. Den tredje boken i serien Gå till handlar om Tanja. Det här är hennes första dag som vuxenstudent och hon är lite nervös när hon öppnar dörren till sfi-klassrummet, men den oron visar sig vara obefogad. Läraren hjälper henne väl tillrätta och Tanja får sig dessutom en glad överraskning till livs: det visar sig att hon redan känner en av klasskamraterna. Världen är liten! (augusti 2017).
 • Flytta ihop.  Moa och Ali har varit ett par ganska länge. De träffades i boken Veckan och har bland annat i böckerna Biobesöket och Äta ute utvecklat sin relation, och nu är det alltså dags för dem att flytta ihop. Men innan de tar klivet in över sambo-tröskeln är det förstås många möbler och kartonger som ska stuvas in i flyttbilen, så många att de faktiskt lyckas glömma kvar både en spegel och en cykel … (augusti 2017).
 • Gå till biblioteket: den andra boken i den nya serien med fotograferade illustrationer. Hur gör jag om jag vill låna en bok på biblioteket? Hur tolkar jag siffrorna på ett ID-kort? Den andra boken i Gå till-serien ger bland annat svar på dessa frågor. Och illustrationerna stödjer de läsare som är betjänta av att utgå från bilder för att själva muntligt eller skriftligt återge bokens innehåll (januari 2017).
 • Gå till mataffären: den första delen i en ny serie lättlästa böcker. Gå till heter serien och den har, till skillnad från tidigare böcker, fotograferade illustrationer. Men även den här serien är uppbyggd kring ett par enkla meningar och sex glosor per uppslag. För att understödja samtal avslutas varje textsida i Gå till mataffären med en fråga av öppen karaktär (januari 2017).
 • Välkommen på fest! en fristående fortsättning på böckerna om Moa och Ali. Här får vi följa dem och deras vänner under ett år. Boken inleds med ett nyårsfirande och fokuserar på mat, dryck, föremål och fraser som förknippas med olika helger (januari 2017).
 • Äta ute: fortsättning på Veckan, Biobesöket och Fixa hemma. Nu sitter Ali och Moa på en restaurang och pratar om sånt som man pratar om när man är nyförälskad. Utöver det temat presenteras en hel del olika yrken och glosor som faller under rubrikerna ”Att resa” och ”På en restaurang”. En matnyttig bok alltså (augusti 2016)!
 • Fixa hemma: läsebok för dig som just har börjat lära dig svenska eller som av andra skäl är betjänt av lättläst i ”storlek XS”. Många illustrationer och en egen bildordlista på varje uppslag, bland annat om möbler och olika verktyg (april 2016).
  • Fixa hemma finns numera i en särskild upplaga med parallelltext på fyra språk: svenska, engelska, arabiska och somaliska!
 • ABC i stan: ut med ”apa”, ”docka” och ”xylofon”. In med ”apotek”, ”dricka” och ”extrapris”! En ABC-bok för vuxna som är begriplig och användbar för både nyanlända och lässvaga (april 2016).
 • Biobesöket: en bok med mycket enkel text, som är framtagen specifikt för att fungera för analfabeter som håller på att lära sig läsa och fungerar därmed bra på sfi (januari 2016).
  • Biobesöket finns numera på fyra språk: svenska, engelska, arabiska och somaliska!
 • Veckan: min första bok på Vilja förlag. Den har mycket enkel text och vänder sig till läsare som är på väg att komma igång med sin läsning eller precis har kommit igång. Den är framtagen specifikt för att fungera för analfabeter som håller på att lära sig läsa, och fungerar därmed bra på sfi (augusti 2015)
 • ABC för vuxna: ett läromedel som gavs ut på Gleerups förlag 2011 och numera är utgånget. Vill du ändå bläddra och få ett smakprov så klicka här. Vill du köpa den: klicka här!
Annons

En reaktion på ”Alla mina böcker

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.