
Eva Thors Rudvall.
Invandrade analfabeter och lågutbildade förväntas snabbt tillägna sig ett nytt språk utan att varken kunna föra anteckningar eller använda lexikon. I över två decennier har jag varit verksam som sfi-lärare i Eslöv, mestadels för spår 1-elever. Jag vill gärna göra en insats för att ingjuta mod och läslust hos denna elevkategori. Mina böcker kan med fördel användas också på särvux och i andra sammanhang där man behöver mycket lättlästa böcker för vuxna och unga vuxna.
Lättläst är inte tillräckligt lättläst
Lättlästa böcker finns det i och för sig ganska många. Invandrade analfabeter/lågutbildade behöver dock brottas med ett alldeles speciellt inlärningsproblem i det genomlitterata Sverige: för dem är de allra flesta böckerna på bibliotekens lättlästhyllor på tok för långa och för krångliga. Med sig in i klassrummen bär många av dem med sig traumat att ha flytt från sina hemländer, och trots ingen eller mycket kort skolbakgrund i sina CV:n ska de nu inlemmas i det svenska skolväsendet. Deras inlärningssituation är alltså oerhört komplex.
Ett stöd för både elever och lärare
Analfabetism är ett relativt outforskat område, och med rådande folkvandringstryck finns ett oändligt behov av verktyg för att underlätta och stödja arbetet för hela sfi-apparaten. Det här försöker jag nu bearbeta – lika mycket för att skapa det som på engelska kallas empowerment för eleverna, som stöd för de lärare som ska utföra arbetet – och i synnerhet de många obehöriga lärare som nu snabbt måste in i systemet för att ge dessa nya svenskar tillgång till det språk som ju är nyckeln till både arbetsmarknad och det demokratiska samtalet.
Eva Thors Rudvall