Gå till mataffären

9789177231691.jpg

För att bli en god läsare behöver man läsa olika typer av text: man behöver både arbetsläsa och lustläsa. Böckerna i Gå till-serien kombinerar på ett lättillgängligt sätt fakta och fiktion. Via en enkel berättelse presenteras ett 50-tal glosor. Och vice versa!

I Gå till mataffären får läsaren följa med Eva när hon går och handlar. Bildordlistorna i boken är så pass utförliga att de kan användas som ett enkelt lexikon i vilken livsmedelsbutik som helst. Behöver man fråga var någonstans man hittar ägg eller te eller frukt, så kan man bara slå upp rätt sida i boken och peka eller läsa. Det som man lär sig i skolverkligheten ska ju vara användbart ute i den verkliga verkligheten!

Den här boken tar också upp olika sätt att hälsa. I affären träffar Eva sin pappa, sin kompis, sin man och en granne och Eva tar i hand, kramar, pussar och vinkar.

En helt ny serie lättlästa fotoböcker

Gå till biblioteket ingår i en helt ny serie lättlästa fotoböcker. Mina böcker är extremt lätta och används ofta inom svenskundervisningen, framför allt av personer som precis kommit i kontakt med svenska språket. Både begripligheten och användbarheten är viktiga aspekter i böckerna. Med fotografier kan begripligheten öka ytterligare, och böckerna kan vara lättare att förstå genom att bilderna är tydligare.

Köp den här – som bok eller som bok och ljudbok.

Vad säger BTJ?

De viktigaste orden och fraserna för att gå och handla kan den som just börjat lära sig svenska här tillgodogöra sig i en kombination av bildordbok och berättelse. På vänstersidorna finns själva handlingen med en färgglad helsidesbild som illustrerar en vardagssituation i mataffären, t.ex. att handla grönsaker, välja blommor, vinka till grannens dotter, bli bjuden på lunch eller betala i kassan. Texten är kortfattad (några få meningar per sida) och har en fråga för vidare diskussion, t.ex. ”Vad brukar du handla?”, ”Vilka grönsaker gillar du?”, ”Hur hälsar du på dina vänner?”.

På motsvarande högersida finns sex bilder med viktiga ord som t.ex. tomat, gurka, pengar, växel, kassa, kundvagn, betala och vinka. Boken går bra att använda på egen hand och riktar sig till nyanlända eller andra som vill lära sig svenska. Den kan användas redan mot slutet av nivå A1.

Mia Mårtensson

Annons