”Gå till skogen”

Jag är uppvuxen i Östanå. Det ligger mitt i skogen i norra Skåne, så glosor som ”träd” och ”stig” och ”mossa” är jag sedan barnsben väl förtrogen med, och det är följaktligen med stor glädje som jag nu också kan lägga boken till skogen till min verkslista.

Den här boken handlar om Siri som är ute och letar svamp. Med sig på den promenaden har hon hunden Maxi. Han får vittring på något djur, kanske är det en hare, kanske en räv, och han sliter sig. Siri springer såklart efter honom, men det bär sig inte bättre än att hon snubblar över en sten och tappar svampplockarkorgen, så de få kantarellerna som hon hade lyckats hitta ramlar ut på marken.

Men slutet gott, allting gott; när hon väl har lyckats få tag på Maxi igen, visar det sig att han har hittat ett fantastiskt svampställe!

Gå till skogen vill inbjuda till skogspromenader och diskussioner kring allemansrätten och den avslutas med både en härlig svamppaj – och ett rejält köttben till Maxi.

Köp den här – som bok eller som bok och ljudbok.

Klicka här om du vill bläddra och få ett smakprov.

Vad säger BTJ?

SFI-läraren Eva Thors Rudvall (f. 1962) har en bred erfarenhet av att skriva för Vilja förlag sedan 2015. Det har blivit serien om Moa och Ali och så den bokserie där Gå till skogen ingår – ett slags pekböcker för vuxna där man i samspel med texten utvecklas i som individ/läsare. I Gå till skogen ger sig Siri ut för att plocka svamp i sällskap med sin hund Maxi. De finner svamp i den tidiga höstdagen, hunden Maxi får upp ett spår och sliter sig. Svampen välter ur korgen, Siri snavar men historien får ett lyckligt slut: Maxi återfinns i ett hav av kantareller. Serien är på förlagets lättlästnivå XS; vi får bilder med text presenterade i pekboksformat, i samklang med den berättande texten. Och det sker med respekt för läsaren.

Rebecca Kjellberg

 

SparaSpara

Annons